Якщо анод у бойлері зменшився більше ніж наполовину, це чіткий сигнал, що настав час приділити увагу технічному стану обладнання. Анод — це важливий елемент захисту бака від корозії, і його зношування є природним процесом під час експлуатації водонагрівача. Проте коли він стирається більш ніж на 50%, антикорозійний захист бойлера значно послаблюється, що може призвести до руйнування внутрішньої поверхні бака. У мене теж колись була ситуація, коли через надмірне зношування анода з’явилася текучка, і довелося міняти цілий бойлер, тому я добре розумію важливість своєчасного реагування. При зменшенні анода до критичного рівня необхідно замінити його на новий. Ця процедура нескладна, і в більшості випадків її можна виконати самостійно, якщо є базові навички роботи з інструментом. Звичайно, краще спочатку ознайомитись з інструкцією до моделі вашого бойлера або звернутись до фахівця: https://www.sq.com.ua/ukr/novini_pa...ofilaktika-boilera-osnovni-pravila-doglyadu-2. Заміна анода — це не лише профілактика, а й продовження терміну служби самого водонагрівача. Якщо регулярно перевіряти стан магнієвого анода — хоча б раз на рік — можна уникнути дорогого ремонту або повної заміни обладнання. Я сам кілька років тому почав стежити за анодом, відколи зіштовхнувся з проблемою протікання. Відтоді щороку навесні відкручую кришку, перевіряю стан елементу і при потребі замінюю його. Це забирає всього пів години часу, але дає впевненість, що бойлер працюватиме без проблем ще не один рік. Не варто ігнорувати такий простий профілактичний захід, адже він реально економить і кошти, і нерви.